YouTuberek és az oktatás

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tanulással kapcsolatos tartalmat készítő emberek az interneten elérhető különböző platformokon, legyen az YouTube, Instagram, az Amino alkalmazás, blogok vagy teljesen mások. Ezek közül szerintem talán a leghasznosabbak és legszórakoztatóbbak a YouTube-on elérhető rengeteg influencer által készített változatos videók. Már számtalan csatorna kötelezte el magát a tanulással kapcsolatos tartalom készítésére, ezért hatalmas a választék és akár már csoportokba is rendezhetőek.
Vannak, akik teljesen a tanulásra fókuszálnak és például jegyzeteléssel kapcsolatban adnak tippeket, megmutatják az időbeosztásukat és tanácsokat adnak ilyen téren, a rendszerezésről is beszélnek, esetleg “study with me” videókat forgatnak.
De vannak olyanok is, akik ezek mellett (vagy esetleg ezek helyett) az életmódjukat mutatják be. Megmutatják, hogy számukra milyen az élet egy adott környezetben / középiskolában / egyetemen, ami nagy segítség lehet azok számára, akik oda készülnek, de egyaránt szórakoztató és érdekes lehet úgymond “kívülállóként” nézni őket. Személy szerint szimpatikusabbnak találom az életmódjukat is bemutató youtuber-eket, mert a hasznos tippek mellett sokszor szép helyeket is mutatnak: közeli kávézók, könyvtárak, parkok, stb., és egyszerűbb elképzelni, hogy vajon milyen is lehet az adott helyen élni, tanulni.
Néhány csatorna, amiken szerintem szuper videókat lehet találni:

studyquill // revisign
Rengeteg jegyzeteléssel, bullet journal vezetéssel, rendszerezéssel, időbeosztással kapcsolatos videó van ezeken a csatornákon, de vannak “study with me” videók, a diákok életét bemutató és nem feltétlen közvetlenül tanulással kapcsolatos videók is. Legjobban a két lány jegyzet és bullet journal-készítős videóit szeretem, mert tényleg hasznos tanácsokat adnak.

Kharma Medic // Soony Sun // Ali Abdaal
A három csatorna közül az első kettőt brit orvosi egyetem hallgatói (King’s College London és University College London) és a harmadikat egy junior doctor vezeti, aki a Cambridge hallgatója volt. Hihetetlenül sok életmóddal kapcsolatos videójuk van (pl. “day / week in the life…”), amikben mesélnek a hétköznapjaikról és bemutatják az egyetemeket is. A kedvenceim közé tartoznak a tanulási technikákkal és az időbeosztással kapcsolatos videóik, mert sok korábban általam nem ismert, rendkívül hasznos tanácsot adnak mindkét témában.

Eve Cornwell
A brit University of Bristol végzett joghallgatója, Eve sok tanulással kapcsolatos tippet oszt meg a videóiban, viszont a legérdekesebb és legviccesebb videói szerintem azok, amikben például Kim Kardashian jogi karrierjéről mesél, vizsgákra való felkészülését mutatja be, vagy a gyakornoki állásával kapcsolatban oszt meg élményeket.

Emma Istvanffy
Szuper videók vannak a külföldön tanulásról és az ottani életről Emma csatornáján. Persze mivel fashion design szakon tanul Londonban, videói változatos témákat ölelnek fel, többek között az egyetemi projektjeit, a kedvenc öltözeteit és a manapság hatalmas népszerűségnek örvendő fenntartható divatot.

Lina és Panni
A két barátnő teljesen más egyetemi élményeiket (Károli Gáspár Református Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem és University of Granada) mutatják be a csatornán. Igazán változatos videóik vannak, amik között lehet találni vlogot, utazós, tanulós, vegán életmóddal és divattal kapcsolatosakat is, nehéz lenne csupán egyet kiemelni közülük. Érdekesség, hogy készítettek közös videót a korábban említett Emmával is. 

No Backup Plan // Nathaniel Drew
Bónuszként megemlíteném ezt a két csatornát is, amelyeket Nathaniel vezet. A nevét viselő csatornán olyan elgondolkodtató témákat vet fel, mint a boldogság, az internet hatásai, a magány és az “élet nagy kérdései”. Ugyan nem közvetlenül tanulással kapcsolatos videók, de igazán fontos gondolatokat osztanak meg, amik az élet minden területén hasznosak lehetnek. A No Backup Plan viszont a meglepően kevés, csupán három feltöltés közül nyújt például egy 25 perces “study with me” videót, ami meglepően jó társaság lehet egy tanulós délutánra.

Írta: Nagy Lilien

Illusztrálta: Borbala Pal

Vélemény, hozzászólás?